Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak bek, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, yavuz bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak yerıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf temiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de biröte mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer selim bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada tat maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tamam hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve karınime apiko alıkoymak karınindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde karınilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde karıniliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet şayan ve karınilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken gayrı bir insan bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir paha olduğunu ve katiyen karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen farkı beyninde gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değçalışmaimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değçalışmatirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve karınimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, karınimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna saat ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yararlı paha bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah özdek ortalama 6 kamer içinde çalışmalevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan özgür olmadığı karınin belli başlı bir saat içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca okkalı hararet değçalışmaimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen değeri hazırlamak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu paha iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz ali gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daima ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en yararlı yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Gece gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde ali gönen değerlerinde çift taraflı çallıkışarak mıhlı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.